Makaron, kurczak i szpinak

Dziś będzie kulinarnie...
Uwielbiam makarony. Fascynują mnie te różnorodne kształty! Mogę spędzić naprawdę dużo czasu w sklepie przy regałach z tymi kolorowymi paczuszkami :) 
Ostatnio makaron najlepiej smakuje mi z kurczakiem i szpinakiem.


 Składniki (ilości nie podaję, bo każdy woli inne proporcje):
  • makaron - kształt dowolny
  • filet z kurczaka
  • szpinak (świeży lub mrożony, byle w liściach!)
  • ser feta
  • śmietanka 30%
  • czosnek
  • olej (ja dodaję aromatyzowany czosnkiem i bazylią)
  • sól
  • pieprz
  • płatki chili






Sposób przygotowania
1. Na patelnię wlewam olej i chwilę podsmażam na nim czosnek.
2. Dodaję kurczaka. Doprawiam go solą, pieprzem i chili.
3. Kiedy kurczak jest usmażony, wrzucam szpinak.
4. Po chwili wlewam śmietankę.
5. Gdy sos zgęstnieje, dorzucam ugotowany wcześniej makaron.
6. Chwilkę wszystko razem gotuję.
7. Wyłączam gaz i dodaję pokruszony ser feta.
8. Mieszam wszystko i wykładam na talerze. 

PROŚCIZNA!




3 komentarze:

  1. Pysznie wygląda, choć odkąd w ciąży zatrułam się makaronem ze szpinakiem i serem, nota bene w przyjemnej leszczyńskiej knajpce, mam awersję do tego zestawu...Dziś u nas też makaron, choć dla mnie niestety beznabiałowy sosik, bo Ania ma skazę białkową :-(

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzieki za przepis bo ja tez uwielbiam makarony !na pewno skorzystam z tego przepisu bo skladniki sa okej -ser feta pycha!! pozdrawiam Agnieszka:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszotka, niestety mój mąż z warzyw najbardziej lubi mięso :( więc dla mnie tylko takie pyszności a on chyba wersję marchewkowo- kurczakową dostanie, bo to warzywo jeszcze toleruje :)

    OdpowiedzUsuń