Dziś będzie kulinarnie...
Uwielbiam makarony. Fascynują mnie te różnorodne kształty! Mogę spędzić naprawdę dużo czasu w sklepie przy regałach z tymi kolorowymi paczuszkami :)
Ostatnio makaron najlepiej smakuje mi z kurczakiem i szpinakiem.
Składniki (ilości nie podaję, bo każdy woli inne proporcje):
- makaron - kształt dowolny
- filet z kurczaka
- szpinak (świeży lub mrożony, byle w liściach!)
- ser feta
- śmietanka 30%
- czosnek
- olej (ja dodaję aromatyzowany czosnkiem i bazylią)
- sól
- pieprz
- płatki chili
Sposób przygotowania:
1. Na patelnię wlewam olej i chwilę podsmażam na nim czosnek.
2. Dodaję kurczaka. Doprawiam go solą, pieprzem i chili.
3. Kiedy kurczak jest usmażony, wrzucam szpinak.
4. Po chwili wlewam śmietankę.
5. Gdy sos zgęstnieje, dorzucam ugotowany wcześniej makaron.
6. Chwilkę wszystko razem gotuję.
7. Wyłączam gaz i dodaję pokruszony ser feta.
8. Mieszam wszystko i wykładam na talerze.
PROŚCIZNA!
Pysznie wygląda, choć odkąd w ciąży zatrułam się makaronem ze szpinakiem i serem, nota bene w przyjemnej leszczyńskiej knajpce, mam awersję do tego zestawu...Dziś u nas też makaron, choć dla mnie niestety beznabiałowy sosik, bo Ania ma skazę białkową :-(
OdpowiedzUsuńDzieki za przepis bo ja tez uwielbiam makarony !na pewno skorzystam z tego przepisu bo skladniki sa okej -ser feta pycha!! pozdrawiam Agnieszka:-)
OdpowiedzUsuńpyszotka, niestety mój mąż z warzyw najbardziej lubi mięso :( więc dla mnie tylko takie pyszności a on chyba wersję marchewkowo- kurczakową dostanie, bo to warzywo jeszcze toleruje :)
OdpowiedzUsuń