Kupiłam niedawno czerwoną soczewicę. Chciałam wykorzystać ją do zrobienia zupy, ale ostatecznie zdecydowałam się na pierogi. Robiłam je po raz pierwszy - ale na pewno nie ostatni. Wyszły naprawdę dobre.
Składniki:
a) na ciasto
- 0,5kg mąki
- 1 jajko
- letnia woda
- szklanka czerwonej soczewicy
- 2 szklanki wody
- 2 cebule
- tłuszcz do smażenia (masło lub margaryna)
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
- przyprawy według uznania - np. czosnek, curry, kolendra
Sposób przygotowania:
1. Soczewicę przepłukać kilka razy, następnie zalać wodą, wsypać pół łyżeczki soli, gotować do miękości.
2. Zagnieść ciasto na pierogi (u mnie idzie to ekspresowo, bo używam do tego malaksera z nożem :)).
3. Na patelni rozpuścić tłuszcz, na nim podsmażyć posiekaną cebulę.
4. Dodać ugotowaną soczewicę.
5. Doprawić solą i pieprzem, dodać natkę pietruszki.
Farsz można zmiksować na gładką masę, ale ja wolę konsystencję grudkowatą.
6. Rozwałkować ciasto na pierogi.
7. Wyciąć krążki - rozmiar w zależności od upodobań :)
8. Nałożyć farsz (koniecznie przestudzony) na ciasto, skleić brzegi.
9. Ugotować pierogi w osolonej wodzie.
9. Ugotować pierogi w osolonej wodzie.
Pierogi można podawać prosto "z wody", ale smakują też podsmażone wcześniej na patelni.
Powiem tyle Anka we wtorek Cię uduszę za to danie, uwielbiam pierogi i czytam tego posta w porze wieczornej a narobiłaś mi takiego apetytu że gdybym miała soczewicę poszłabym robić pierogi , mniam pozdrawiam Maja B.
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie! ;)
UsuńMmm...wyglądają smacznie i pewnie takie są-pychota(ciocia nr2:))
OdpowiedzUsuńSmakowitości :)
OdpowiedzUsuńOh mniam mniam. Nigdy nie jadłam, a wyglądają mega apetycznie!
OdpowiedzUsuńJestem pod wrażeniem! Muszą być pyszne:) i jak ładnie posklejane!
OdpowiedzUsuńSamym patrzeniem można się najeść tak pięknie je przygotowałaś! szkoda, że jeszcze przez internet nie można posmakować ;)
OdpowiedzUsuń