Babka ZEBRA


Dziś znowu słodkości :)
Zwykła, a jednak zupełnie wyjątkowa babka. Bo przecież skoro modne są paski na ubraniach, dlaczego nie wprowadzić ich do jedzenia? ;)

Potrzebne będą następujące składniki:
  • 3 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru
  • 5 jajek
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka letniej wody
  • 1 szklanka oleju (dla podkreślenia smaku można użyć arachidowego) 
  • 2 łyżki kakao
Sposób przygotowania:
  1. Jaja ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na sztywną masę.
  2. Stopniowo dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia, wodę i olej.
  3. Ciasto podzielić na pół, rozlewając je do 2 osobnych naczyń.
  4. Do jednej części dosypać kakao, a do drugiej, aby wyrównać ciężar - 2 łyżki mąki, dokładnie wymieszać obie części.
  5. Wykładać ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką lub bułką tartą blaszki według schematu: 2 łyżki ciemnego ciasta, na to 2 łyżki jasnego, znowu 2 łyżki ciemnego itd.  


    6. Wstawić ciasto do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 1h.

    Po wystudzeniu ciasto można polać polewą czekoladową i posypać orzechami/wiórkami kokosowymi/skórką pomarańczową... Co kto woli :)





    Wszystkiego "pasiastego"! :)

7 komentarzy:

  1. Zapraszam do zabawy Liebster Blog! Szczegóły u mnie w dzisiejszym poście :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetycznie i artystycznie wygląda ta babka!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda zabójczo! :) A ja do tego uwielbiam babki.. OJ kusisz! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ostatnio jak robilam zebre to nie dodałam cukru i proszku do pieczenia :P taka jestem kuchareczka :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam to ciasto!Wygląda tak apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam! Wszystko co zawiera kakao! :))) Jakbyś była bliżej to wprosiłabym się na kawałeczek hihi

    OdpowiedzUsuń