Dziś znowu słodkości :)
Zwykła, a jednak zupełnie wyjątkowa babka. Bo przecież skoro modne są paski na ubraniach, dlaczego nie wprowadzić ich do jedzenia? ;)
Potrzebne będą następujące składniki:
- 3 szklanki mąki
- 1,5 szklanki cukru
- 5 jajek
- 1 cukier wanilinowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka letniej wody
- 1 szklanka oleju (dla podkreślenia smaku można użyć arachidowego)
- 2 łyżki kakao
- Jaja ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na sztywną masę.
- Stopniowo dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia, wodę i olej.
- Ciasto podzielić na pół, rozlewając je do 2 osobnych naczyń.
- Do jednej części dosypać kakao, a do drugiej, aby wyrównać ciężar - 2 łyżki mąki, dokładnie wymieszać obie części.
- Wykładać ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką lub bułką tartą blaszki według schematu: 2 łyżki ciemnego ciasta, na to 2 łyżki jasnego, znowu 2 łyżki ciemnego itd.
6. Wstawić ciasto do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 1h.
Po wystudzeniu ciasto można polać polewą czekoladową i posypać orzechami/wiórkami kokosowymi/skórką pomarańczową... Co kto woli :)
Wszystkiego "pasiastego"! :)
Zapraszam do zabawy Liebster Blog! Szczegóły u mnie w dzisiejszym poście :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie i artystycznie wygląda ta babka!
OdpowiedzUsuńWygląda zabójczo! :) A ja do tego uwielbiam babki.. OJ kusisz! :)
OdpowiedzUsuńOstatnio jak robilam zebre to nie dodałam cukru i proszku do pieczenia :P taka jestem kuchareczka :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam to ciasto!Wygląda tak apetycznie!
OdpowiedzUsuńUwielbiam! Wszystko co zawiera kakao! :))) Jakbyś była bliżej to wprosiłabym się na kawałeczek hihi
OdpowiedzUsuńpięknie to wygląda
OdpowiedzUsuń