Dzisiaj gościliśmy (nie "się", ale "kogoś"), więc oczywiście było ciacho. Dokładnie 3 Bit :) Bomba kaloryczna z niego niesłychana, ale za to jaka pyszna... ;)
Oto przepis!
Oto przepis!
Potrzebne będą:
- na biszkopt: 4 jaja, 3/4 szklanki cukru, pól szklanki mąki tortowej, pół szklanki mąki ziemniaczanej, łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 opakowanie krakersów
- 3 duże paczki herbatników (Petitki)
- puszka gotowej masy krówkowej (ja kupuję tylko z Gostynia)
- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
- 0,5l mleka
- 0,5 szklanki cukru
- 3/4 kostki margaryny (Kasia)
- 0,5l śmietany 30%
- 1 śmietan-fix
- kawałek mlecznej czekolady (najlepiej Milki)
Sposób przygotowania:
1. Ubić na sztywną masę jajka z cukrem. Następnie wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto przelać na blaszkę wyłożoną papierem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec ok. 20 minut (aż wierzch ciasta zbrązowieje).
UWAGA! Ważne jest, aby biszkopt nie upadł - ja mam na to swój sposób: zaraz po wyjęciu ciasta z piekarnika, wyjmuję je z blaszki i rzucam nim o... podłogę! :) To naprawdę działa!
2. Z mleka, budyniu (dodać do niego 2 łyżki mąki!) i cukru zrobić masę budyniową. Kiedy jest gotowa, zmniejszyć ogień i stopniowo dodawać 3/4 kostki margaryny, jednocześnie energicznie mieszając. Gotową masę wylać na przestudzony biszkopt.
O jeżu! Kobieto! Same pyszności, ślinię się na widok każdego ze zdjęć! Mniaaaaaaaam :)
OdpowiedzUsuńJeju, jakie pyszne...Kedy tylko odstawię Anię od piersi zrobię koniecznie, bo czuję, że będę się nim zajadać jak szalona :-)
OdpowiedzUsuńpyszny jest 100%, moja bratowa robi i jest ,,,,,,,,,mniam mniam
OdpowiedzUsuń