Potrzebne będą:
- 500g serka mascarpone
- 6 żółtek
- podłużne biszkopty
- pół szklanki cukru
- 1,5 szklanki posłodzonej kawy ekspresowej
- 100 ml koniaku
- kakao do posypywania
Sposób przygotowania:
1. Żółtka ubić na sztywno z cukrem.
2. Stopniowo dodawać serek i dalej ubijać na gładką, puszystą masę.
3. Masę wstawić do lodówki.
4. W tym czasie przygotować kawę. Ostudzić ją i dodać do niej koniak.
5. W głębokim naczyniu (np. żaroodpornym) układać warstwami nasączone (przez moment!) płynem biszkopty i krem (w zależności od wielkości naczynia będą 3-4 warstwy). Każdą warstwę można posypać kakao.
6. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem posypać kakao.
Smakuje wybornie - zwłaszcza mocno schłodzone. Na obecnie panujące upały doskonałe :)
Miłej niedzieli!
Wygląda booosko! Uwielbiam kawę pod każdą postacią a takie ciacho mniaaam! :) Super wyszło
OdpowiedzUsuńuwielbiam, ale strasznie się boję surowych jaj
OdpowiedzUsuńWyglada przepysznie! A czy mozna ominac w przepisie alkohol?
OdpowiedzUsuńPewnie tak, ale smak będzie już inny. Wyjdzie mocno kawowe :)
UsuńNo właśnie trochę się boję tego alkoholu przy kp :P
UsuńJasna sprawa - rozumiem.
UsuńA może aromat rumowy? Trochę podkręci smak :)
UsuńUwielbiam tiramisu, nawet robiłam jakiś czas temu :) Tylko ja na łatwiznę idę i robię w pucharkach lodowych- nie muszę potem kroić na porcje ;)
OdpowiedzUsuńW pucharkach na pewno ładniej wygląda :)
UsuńŚwietny deser, choć u nas latem zdecydowanie królują ciasta z owocami! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam:)
OdpowiedzUsuńAle żeś mi smaka narobiłą, no i teraz chcąc nie chcąc musze zrobić ciasto ;)
OdpowiedzUsuńnajlepszy deser pod słońcem, uwielbiam mascarpone!!! uwielbiam ten deser!!! pięknie Ci wyszedł!
OdpowiedzUsuńubóstwiam uwielbiam przepadam i kocham nawet w upały:)
OdpowiedzUsuńPani kochana ja jeszcze daje banany pomiedzy warstwy i kawy nie slodze Ale mi zrobilas apetyt... Buziaki MM
OdpowiedzUsuń