Sezon na kabaczki w pełni, więc trzeba korzystać. Co prawda ja nie jestem ich fanką, ale mój Mąż uwielbia - właśnie w takiej postaci. Wydrążone i faszerowane mięsem mielonym.
Robicie tak? Jadacie?
Jeśli jeszcze nie robiliście - polecam!
Potrzebne będą:
- duży kabaczek,
- mięso mielone,
- jajko,
- czosnek,
- cebula,
- bułka tarta,
- puszka krojonych pomidorów,
- ser żółty,
- przyprawy - sól, pieprz, majeranek.
Sposób przygotowania:
1. Cukinię obrać, przekroić wzdłuż i wydrążyć (ja używam do tego dużej łyżki.
2. Kabaczka przyprawić - solą, pieprzem. Mój Mąż lubi z vegetą, więc dodaję jej trochę.
3. Przygotować farsz - mięso mielone przełożyć do miski, dodać jajko, drobno posiekaną cebulkę, wyciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku, majeranek, sól i pieprz, dosypać trochę bułki tartej, aby farsz dobrze się skleił i nie był wodnisty.
4. Napełnić kabaczka farszem.
5. Spodnią część owinąć folią aluminiową - aby zanadto się nie spiekła, nie rozsypała i aby woda, której w cukinii sporo, nie wypłynęła na blachę.
6. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200-220 stopni na około godzinę. Pilnować, aby cukinia pozostała zwarta i półtwarda.
7. Pod koniec pieczenia wierzch potrawy posypać żółtym serem.
8. W trakcie pieczenia przygotować sos pomidorowy do polania (taki jak TUTAJ).
Niestety nie zrobiłam zdjęć po upieczeniu. Zanim się zorientowałam - obiad został skonsumowany :) Ale wyglądał bosko, zapewniam!
Smacznego! :)
kocham to danie ;))))))
OdpowiedzUsuńsuper foty:)
hmmmm jestem totalnym fanem cukinii, moglabym ja jesc tonami. przepis podobny robilismy juz czesto ale z serem feta :) mniam, mniam
OdpowiedzUsuńFeta? Nie próbowałam! Dzięki za inspirację :)
Usuńz miła chęcią przyrządzę ;) cukinia w sezonie u nas na porządku dziennym dziś- leczo nr 1560;)
OdpowiedzUsuńAż uszami wychodzi :p
UsuńTeż uwielbiam :) tylko ja do farszu daje jeszcze ryż i starta marchew :)
OdpowiedzUsuńO! I kolejna podpowiedź na urozmaicenie dania. Dzięki!
UsuńA ja czekałam na fotki upieczonego;) Jak widać było takie pyszne ze znikło w chwilkę;)
OdpowiedzUsuńNastępnym razem zrobię na pewno!
Usuńo kurcze, takiego zestawienia nigdy nie próbowałam.
OdpowiedzUsuńkabaczka czy cukinię zwykle nadziewałam ryżem i warzywami.
też jestem ciekawa jak to wygląda po upieczeniu.
czy myślisz, że skórkę z cukinii można by zostawić, czy lepiej obrać??
Mój Dawid podaje cukinię z mielonym, tyle, że w postaci : RATATUJ ;)
OdpowiedzUsuńdobre jest ;)
muszę tacie podrzucić przepis, on to wydziwia stale z cukiniami bo od sąsiadki dostajemy pełne worki z działki :) więc na pewno danie Twe wyląduje u nas na stole niebawem :)
OdpowiedzUsuń