Racuchy jabłkowe


Dziś pomysł na deser. Całkiem zdrowy :) W naszym domu jeszcze pachnie drożdżami i jabłkami z cynamonem. Racuchy, które zrobiłam, śmiało można podać swoim pociechom, mężom i innym członkom rodziny, nie pomijając oczywiście znajomych :)

Potrzebne będą:
  • 1,5 szklanki mąki (ja daję pół na pół - pszenna + pełnoziarnista)
  • 2 jajka
  • 150 ml mleka
  • 3 dag drożdży
  • 100g serka homogenizowanego albo jogurtu naturalnego
  • 2-3 łyżki cukru (ja dałam ksylitol, bo dużo zdrowszy)
  • łyżeczka cynamonu
  • 2-3 jabłka starte na tarce
Sposób przygotowania:
1. Drożdże rozpuścić w letnim mleku.
2. Jajka ubić na sztywno z cukrem.
3. Dodać mąkę, mleko z drożdżami, serek (jogurt), cynamon. Zmiksować.
4. Na koniec wrzucić starte jabłka.

5. Smażyć na rozgrzanym oleju do zarumienienia.




UWAGA:

Mąka pełnoziarnista jest dużo cięższa od pszennej, zatem możecie się spodziewać, że racuchy nie będą "napuszone", jak można to zaobserwować w pięknie ilustrowanych książkach kulinarnych. Poza tym serek/jogurt również sprawy nie ułatwia - ciasto jest wilgotniejsze, a przez to nie rośnie w oczach. Takie racuszki są jednak dużo zdrowsze i smaczniejsze. Coś kosztem czegoś innego :)

Smacznej końcówki dnia! :)

4 komentarze:

  1. Na pewno wypróbujemy. Wyglądają przepysznie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takich to jeszcze nie robiłam, ale spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  3. u nas też dzisiaj racuchy,tylko że ja idę na łatwiznę i robię ciasto naleśnikowe z odrobiną proszku do pieczenia.kroję jabłka na talarki i obtaczam w cieście naleśnikowym i smażę na oleju.
    ostatnio robiłam twoje rogaliki i wszystkim przypadły do gustu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pomysł fajny, muszę spróbować!
      Cieszę się, że rogale smakowały :)

      Usuń