Domowy keczup z własnych pomidorów


Lato. Lipiec. Czereśnie, maliny, borówki i pierwsze pomidory. Kilka dni temu dni temu dostaliśmy od moich rodziców skrzyneczkę tych ostatnich. Postanowiłam - głównie z myślą o dzieciakach - zrobić z tych najbardziej dojrzałych domowy ketchup.
Sezon pomidorowy jeszcze przed nami, więc może komuś z Was przepis się przyda. Ja jestem bardzo zadowolona - smak bardzo podobny do kupnego, ale tylko podobny, bo o niebo lepszy! 

SKŁADNIKI:

  • ok. 3 kg dojrzałych pomidorów,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 cebule,
  • 8 łyżeczek octu winnego lub jabłkowego,
  • 4 łyżeczki musztardy,
  • 5 łyżek oliwy (opcjonalnie),
  • 4-5 łyżeczek cukru,
  • sól,
  • pieprz.



Najłatwiej będzie, jeśli macie wyciskarkę. Wtedy wystarczy tylko umyć pomidory i zrobić z nich sok. Jeśli jej nie macie, pomidory należy albo zblendować i przetrzeć przez sito, albo sparzyć, obrać ze skórki i pokroić, usuwając gniazda nasienne. Sok lub miąższ zagotować w garnku z szerokim dnem, a następnie na wolnym ogniu odparować nadmiar płynów. Powinien powstać bardzo gęsty sos pomidorowy. W trakcie odparowywania dodać drobno posiekaną cebulę i wycisnąć czosnek. Kiedy konsystencja keczupu będzie odpowiednia, dodać resztę składników. Jeśli keczup będzie zbyt kwaśny, dodać więcej cukru (smak zależy od odmiany pomidorów i stopnia ich dojrzałości). 



Gorący keczup przełożyć do czystych słoiczków i zakręcić. Można przechowywać go wówczas kilka tygodni w lodówce. Jeśli chcielibyście zrobić zapasy na zimę, trzeba słoiczki zagotować w wodzie przez ok. pół godziny.

5 komentarzy:

  1. Mam pytanie jeśli robie to w wyciskarce to juz nie dodaje miąższu???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem, co Ci zostaje z wyciskania, ale mi tylko skórki, pestki i twarda część miąższu, więc tylko śmieci. Nic więcej nie dodaję. Po odparowaniu wychodzi bardzo gęsta pulpa pomidorowa.

      Usuń
    2. Nie wiem, co Ci zostaje z wyciskania, ale mi tylko skórki, pestki i twarda część miąższu, więc tylko śmieci. Nic więcej nie dodaję. Po odparowaniu wychodzi bardzo gęsta pulpa pomidorowa.

      Usuń
  2. Nie robiłam jeszcze własnego keczupu. Muszę spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  3. Podmawiam się o słoiczek :))) wygląda pysznie, a z Ciebie jest niezła Perfekcyjna Pani Domu! MM

    OdpowiedzUsuń